Now that DEI as a concept is under attack globally, we think going back to basics and talking about these terms is important. We’ve all heard DEI—diversity, equity, and inclusion—discussed in the workplace, communities, and in the media. But what do these words really mean, and why should we care?
The global backlash against DEI
We’ve been following the global discussion around DEI in disbelief and with great sadness. Even companies that were previously trailblazers in DEI and inclusive design have bowed down to political (read: financial) pressure. Google erased several meaningful celebrations from their calendar while Accenture, Deloitte (USA), and others removed their DEI goals and targets.
What do diversity, equity, and inclusion really mean?
Diversity: A fact of human experience
This seems to be the easiest one to understand and accept. We are all different, right? Our lived experiences, genetics, and how society sees and values us shape who we are. Diversity is a fact—there’s nothing to deny there. Perhaps the most challenging thing is understanding how vast the range of lived human experiences can be. It includes differences in socioeconomic background, gender, ethnicity, language, age, disability, sexual orientation and gender identity, neurotype, and so, so much more.
Even as designers, it is sometimes challenging to define how to best account for the real range of diversity of people in the design process. The way we see it, the most important thing is to be intentional about it. Discuss openly and make informed decisions. We will write a blog post with tips on DEI in design soon—stay tuned.
Equity: Beyond equality, toward fairness
As a word, this is already a much more difficult one. In the bubble that we exist in, it’s widely understood. But this is not the case in general. Many times, we’ve needed to explain how this word does not mean equity in the way it is used in finance or business talk.
Equality seems to be an easier word to grasp. Unlike equality—where everyone gets the same thing or treatment—equity is about giving people what they need based on their unique circumstances. For instance, providing all students with the same resources might not help those with learning disabilities, while an equitable approach would ensure they get tailored support.
Inclusion: More than just a seat at the table
If diversity is about who’s in the room, then inclusion is about making sure they’re part of the conversation. As DEI pioneer Vernā Myers has said: Diversity is being invited to the party; inclusion is being asked to dance.
But inclusion isn’t just about extending an invitation or making people feel welcome—it’s about shifting systems, policies, and cultures so that diverse voices have real influence. Without inclusion, diversity is just a numbers game, and equity is an empty promise.
Why this matters now more than ever
So why should we care? Because when DEI is weakened, so are our workplaces, our communities, and our ability to innovate. Inclusive spaces aren’t just ”nice to have”; they lead to better decision-making, more effective design, and stronger organizations. The backlash against DEI is not just a political movement—it’s an attempt to turn back progress that benefits everyone.
Moving forward: Keeping DEI at the core of our work
Instead of retreating, this is the moment to stand firm. To keep talking about what diversity, equity, and inclusion actually mean, and to ensure these values remain embedded in the way we design, build, and lead.
If you’re wondering how to make DEI a meaningful part of your work—especially in design—stay tuned. We’ll be sharing practical ways to integrate DEI into your projects in an upcoming post. Because real inclusion isn’t just about words; it’s about action.
DEI hyökkäyksen kohteena: Palataan perusasioihin
Nyt kun DEI kokonaisuutena on maailmanlaajuisen hyökkäyksen kohteena, uskomme, että on tärkeää palata perusasioihin ja keskustella näistä termeistä. Olemme kuulleet DEI:stä— moninaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja inklusiivisuudesta—työpaikoilla, eri yhteisöissä ja mediassa. Mutta mitä nämä sanat oikeastaan tarkoittavat, ja miksi niiden pitäisi kiinnostaa meitä?
Maailmanlaajuinen vastareaktio DEI:tä kohtaan
Olemme seuranneet DEI:hin liittyvää maailmanlaajuista keskustelua epäuskoisina ja suurella surulla. Jopa yritykset, jotka ovat aiemmin olleet DEI:n ja inklusiivisen muotoilun edelläkävijöitä, ovat taipuneet poliittisen (lue: taloudellisen) paineen alla. Google poisti useita merkittäviä juhlapäiviä kalenteristaan, kun taas Accenture, Deloitte (USA) sekä monet muut ovat kokonaan luopuneet DEI-tavoitteistaan ja -sitoutumistaan.
Mitä moninaisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus oikeastaan tarkoittavat?
Moninaisuus: Ihmisten todellisuutta, ei mielipide
Tämä tuntuu olevan helpoin termi ymmärtää ja hyväksyä. Olemme kaikki erilaisia, eikö vain? Meidän elämänkokemuksemme, genetiikkamme sekä se, miten yhteiskunta näkee ja arvostaa meitä, muovaavat meitä yksilöinä. Moninaisuus on fakta—eikä sitä voi kiistää. Ehkä suurin haaste on ymmärtää, kuinka laaja ihmisten kokemusten kirjo todella on. Ihmisyyden kirjo tarkoittaa, että eroamme toisistamme monella tapaa: sosioekonominen asema, sukupuoli, etninen tausta, kieli, ikä, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti, neurotyyppi ja monen monta muuta asiaa tekevät meistä juuri omanlaisia yksilöitä.
Muotoilijoina voi olla haastavaa päättää, miten moninaisuuden koko kirjo otetaan huomioon suunnitteluprosessissa. Meidän mielestä on tärkeintä keskustella avoimesti ja tehdä tietoisia ja tarkoituksenmukaisia päätöksiä. Kirjoitamme lähiaikoina blogikirjoituksen vinkeistä DEI:n sisällyttämisestä muotoiluun—pysy siis kuulolla!
Yhdenvertaisuus: Tosiasiallinen yhdenvertaisuus vie kohti kokonaisvaltaista oikeudenmukaisuutta
Englanninkielinen sana equity kääntyy suomeksi helposti yhdenvertaisuudeksi, mutta “tosiasiallinen yhdenvertaisuus” olisi lähempänä totuutta. Tosiasiallinen yhdenvertaisuus tarkoittaa lopputuloksen yhdenvertaisuutta kaikille, riippumatta siitä mitkä heidän lähtökohtansa tai mahdollisuutensa ovat. Eli sen sijaan, että kaikkia kohdellaan samalla tavalla, tosiasiallinen yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että ihmiset saavat tarvitsemansa omien lähtökohtiensa perusteella. Esimerkiksi kaikille oppilaille samojen resurssien tarjoaminen ei välttämättä auta niitä, joilla on oppimisvaikeuksia, kun taas yhdenvertaisuuden periaate varmistaisi, että he saavat tarpeidensa mukaista tukea.
Inklusiivisuus: Enemmän kuin pelkkä paikka pöydässä
Jos moninaisuus tarkastelee sitä, keitä kaikkia huoneessa on mukana, inklusiivisuus käsittelee sitä, että he ovat myös täysipainoisesti mukana keskustelussa. DEI-guru Vernā Myers on sanonut: Moninaisuus on kutsu juhliin, inklusiivisuus on kutsu tanssimaan.
Kuitenkaan inklusiivisuus ei ole vain kutsun esittämistä tai sitä, että ihmiset tuntevat olonsa tervetulleiksi—se tarkoittaa systemaattista järjestelmien, käytäntöjen ja kulttuurin muuttamista niin, että moninaiset äänet pääsevät vaikuttamaan aidosti. Ilman inklusiivisuutta moninaisuus on vain tilastojen täyttämistä, ja yhdenvertaisuus jää pelkäksi lupaukseksi.
Miksi tämä on tärkeämpää kuin koskaan ennen?
No miksi meidän pitäisi välittää? Koska kun DEI heikkenee, heikkenevät myös työpaikkamme, yhteisömme ja kykymme innovoida. Inklusiiviset tilat eivät ole vain ”kiva lisä”—ne johtavat parempaan päätöksentekoon, vaikuttavampaan muotoiluun ja vahvempiin organisaatioihin. DEI:tä vastaan kohdistuva vastareaktio ei ole vain poliittinen liike—se on yritys pysäyttää edistys, joka hyödyttää meitä kaikkia.
Katse eteenpäin: DEI:n pitäminen työn ytimessä
Vetäytymisen sijaan nyt pitää pysyä vahvana. On jatkettava keskustelua siitä, mitä moninaisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus todella tarkoittavat, ja varmistettava, että nämä arvot pysyvät osana sitä, miten muotoilemme, rakennamme ja johdamme.
Jos mietit miten DEI:stä voi tehdä merkityksellisen osan työtäsi—erityisesti muotoilussa—pysy kuulolla. Jatkamme pian aiheesta ja jaamme käytännön vinkkejä DEI:n sisällyttämisestä projekteihisi. Koska todellinen inklusiivisuus ei ole vain sanoja—se on tekoja.
Vastaa